Számtalan cukkinifasírt recept hódít a világhálón. Igyekeztem a lehető legegyszerűbbet kiválasztani, mindössze annyit változtattam, hogy zsemlemorzsa helyett pattogatott amarántot használtam, ezt kiválthatjátok zabpehellyel, emellett, ha nincs feltétlenül szükség a glutén mellőzésére, akkor semmiképpen ne vessétek el a zsemlemorzsás verziót se. 

cukkinifasírt

Hozzávalók:

1 db cukkini (nagy)

só, bors

3 db tojás

1 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyem

10 dkg reszelt sajt (parmezán, de másféle is lehet, én végül 3 féle "maradék" sajtot kevertem bele)

50 gramm pattogatott amaránt

 

Elkészítés:

A cukkinit megmossuk, lereszeljük vagy gyaluljuk, megsózzuk, 10-15 percre félretesszük, hagyjuk, hogy levet eresszen, amelyet aztán kinyomkodunk.

Egy tálban összekeverjük a cukkinit a tojással, a zúzott fokhagymával és az aprított petrezselyemmel. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, és annyi amarántot, hogy a masszánk formázható legyen. Ezzel érdemes várni szintén 10-20 percet, amíg a pattogatott amaránt felveszi a folyadékot. (Természetesen az amaránt helyett választhatjuk a jól bevált zsemlemorzsát is.) Szilikonos sütőformába tesszük és grill, avagy alsó felső sütés fokozaton 180-200 fokon, kb. 25-30 perc alatt megsütjük.  Mártogatósnak, avagy feltétnek is kiváló.