Néha egyszerűen elég lesz a húsból, a megszokásokból, és valami másra vágyom. Szerencsére rengeteg gabonaféle hozzáférhető, felhasználásuk pedig igen széles körű. A köles nem csak köretnek kiváló, készíthetünk belőle pl. fasírtot is. Nálunk meglepően jól vizsgázott.

borsófőzelék

Hozzávalók:

200 gramm köles

500 ml víz

só, bors, őrölt kömény, fokhagyma (3-4 gerezd), pirospaprika

olaj a sütéshez

 

Már a hozzávalók listájából látszik, hogy ez az étel kevés összetevővel készül, a hangsúly sokkal inkább a fűszerezésen van. Ez utóbbi esetében nem titkolt szándékunk volt a "kolbász" ízének utánzása.

A kölest megpirítjuk, fűszerezzük, majd felöntjük a vízzel, lassú tűzön puhára főzzük, végül hagyjuk kihűlni. Kezünkkel lapos pogácsákat formázunk, majd kevés olajon mindkét oldalát megpirítjuk. A sütésnél ügyeljünk arra, hogy esetleg törékeny lehet, de ha ügyesek vagyunk, akkor egyben marad. Főzelék feltétjeként, avagy burgonyapüré mellé is kiváló.