A puliszka, vagy polenta egy igazán egyszerű és gyorsan elkészíthető alapétel, amelyet akár köretként, de önálló ételként is tálalhatunk. Elkészítése is igazán egyszerű, mindössze arra kell figyelnünk, hogy két etapot szánjunk rá. Az első a főzés, utána pedig jópár óra hűtőzést követően már könnyedén szeletelhetjük, piríthatjuk.

puliszka

Hozzávalók:

1 liter víz

20 dkg kukoricadara

1 tk só

30 gramm vaj

 

A már meleg, de még nem forró, sós vízhez hozzáadjuk a kukoricadarát (így nem lesz csomós), és addig főzzük, amíg elválik az edény falától. Ekkor belekeverjük a vajat, majd kb. 10-15 perc hűlést követően őzgerincformába, vagy egyéb formába öntjük.

Amikor már langyos, 2-4 órára hűtőbe tesszük. Látni fogjuk, amikor megszilárdul, hiszen ilyenkor már könnyen vágható. Serpenyőben pirítsuk meg mindkét oldalát, és tálaljuk fehérhús mellé, avagy pirított hagymával és tejföllel, esetleg juhtúróval.