A sushi egy megosztó étel, leginkább a nyers hal miatt, amely persze simán kikerülhető, hiszen vegán változatban is elkészíthetjük, tölthetjük sárgarépával, avagy avokádóval, uborkával. Én/mi nagyon szeretjük, az házi változata pedig nem bonyolult, főleg, ha levesszük az autentikusnak számító csicsát. Értem ezalatt pl. a bambuszt, amivel felcsavarjuk, és az átlag rizshez képest négyszeres áron kapható sushi rizst. Manapság már minden hozzávaló beszerezhető, és ha egyszer megvesszük a rizsecetet, szójaszószt akkor az nem egyetlen alkalomra szól. Innentől viszont egyértelmű, hogy a sushit is megéri otthon elkészíteni.
Hozzávalók:
-
30 dkg kerek szemű rizs/sushi rizs
-
4 dl víz
-
3 ek. rizsecet
-
1 ek nádcukor
-
1 csipet só
-
25 dkg nyers lazac
-
savanyított gyömbér
-
1 db kígyóuborka
- 1 db sárgarépa
-
1 db avokádó
-
1 teáskanál wasabi paszta
-
5 db nori lap (ez általában 1 csomag tartalma)
Elkészítés:
A rizst legalább hétszer átmossuk, de annyiszor mindenképpen, amíg már teljesen tiszta a mosóvíz, vagyis minden keményítőt eltávolítottunk róla. Egy lábasba tesszük, majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi (nagyjából 4-5 dl), felforraljuk, lassú tűzön főzzük, végül lehúzzuk a tűzről, és lefedve 15 percet pihentetjük. Fontos, hogy a rizsről a fedőt ne vegyük le, amíg fő, ezért praktikus, ha átlátszó, üvegfedőt használunk.
Az ecetet, a cukrot és a sót egy kis tálban összekeverjük, majd a kész rizshez keverjük - ettől lesz ragacsos. A rizsnek tehát pontosan olyannak kell lennie, amit normális esetben nem tálalnánk fel vendégeinknek. Az ecetes rizst átkanalazzuk egy nagyobb, lapos tányérra, és megvárjuk, míg teljesen kihűl.
A friss lazacot fél centi vékonyan felszeleteljük, a zöldségeket vékony hasábokra vágjuk. Ha félünk a nyers lazactól, tegyük előtte éjszakára fagyasztóba, hogy az esetleges kórokozók elpusztuljanak. Ha fagyasztott lazacot vásároltunk, akkor néhány órával korábban érdemes kiolvasztani, majd letörölgetni. Emellett, ha nem kötelezzük el magunkat az eredetiség mellett, akkor választhatunk konzerv halat is. Ez talán a gyerekek számára is elfogadhatóbb verzió. Persze a halat el is hagyhatjuk. (Vegán változat)
Már csak az összeállítás van hátra, ehhez szükségünk van néhány nori lapra (ázsiai boltokban, illetve nagyobb üzletláncokban beszerezhető).
A nori lapot a fényes felével lefelé fektetjük, és egyenletesen befedjük egy adag rizzsel - ehhez érdemes bevizezni a kezünket, különben rátapad a rizs. Fontos, hogy a lap alsó, illetve felső szélén egy-egy 1,5-2 cm széles sávot szabadon hagyjunk, ez fogja ugyanis összetapasztani a tekercset.
A rizsre fektetünk egy sornyi halfilét, majd tetszés szerinti zöldségeket. Amikor mindent rápakoltunk, óvatosan, ám szorosan elkezdjük feltekerni a sushit. Én nem használok bambuszlapot, enélkül is tömött rudakat tudok formázni. Amikor feltekertük, továbbra is enyhe nyomást helyezve a sushirúdra, hengergessük egy kicsit ide-oda.
Hagyjuk 10 percet pihenni a rudakat. Vizezzünk be egy éles kést, és szeleteljük fel vele a sushit. Fogyasszuk szójaszószba mártogatva, de akár wasabival, kaviárral vagy savanyított gyömbérrel is kínálhatjuk.
Ha maradt rizsünk, akkor nigirit is készíthetünk. Nem tekerjük rúdba, hanem markunkba fogva formázzuk, betakarjuk vékonyan a lazacfilével.