Őszi idénynövényeket választottam ételemhez, ezek közül az egyik a cékla, amely leginkább ecetes-cukros változatban, mint savanyúság él a köztudatban, pedig ezen túl is rengeteg finomság készíthető belőle. A sokak számára furcsának tűnő föld-íz fűszerekkel szelídíthető. Magas vastartalma miatt fontos, hogy minél többet fogyasszunk belőle. A sütőtök ezzel szemben újabban vált népszerűvé, nem véletlenül, hiszen felhasználási köre lassan végtelen.
Hozzávalók:
1./ Céklás sütőtökös fasírt:
12,5 dkg cékla nyersen (reszelve)
12,5 dkg sütőtök nyersen (reszelve)
1 tojás
10 dkg mozzarella sajt, amelyet reszelni lehet
1 csomag mini mozzarella
2 gerezd fokhagyma
friss zöld fűszerek: oregánó, bazsalikom, kakukkfű, majoránna. (vagy pizzás fűszerkeverék)
10 dkg darált dió
10 dkg kemény sajt, apróra reszelve
15 dkg zabpehely (apró szemű)
2 evőkanál rizsliszt
1 csipet só
1 kk. pirospaprika
Amennyiben rendelkezésre áll: sütőtökmag liszt 3 evőkanál
2./ spenótos mártogatós:
125 gramm leveles spenótos
1 csipet só
2 gerezd fokhagyma
sűrű állagú natúr joghurt
Az elkészítés menete:
Lereszelem a sütőtököt és a céklát (ez utóbbihoz gumikesztyű ajánlott) összekeverem, majd hozzáadom a tojást, a reszelt sajtot, fűszerezem (só, zöld fűszerek, vagy pizza fűszerkeverék, és 2 gerezd fokhagyma). Amennyiben rendelkezésre áll sütőtökmag lisztet adok hozzá, végül pedig rizsliszttel és apró szemű zabpehellyel hozom formázható állagúra. Amikor ez elkészült kis gombócokat formálok belőle és minden egyes gombócba „elrejtek” fél mozzarella golyót. Végül darált dióba, vagy parmezán sajtba forgatom.
Sütőpapírra helyezem a fasírtokat, majd grill fokozaton sütőben sütöm. Kívül roppanós, belül lágy fasírtot kapunk, amely főzelékhez feltétként is kiváló, nem csak frissen, hanem kihűlt változatban is ízletes finomság.
Ehhez egy spenótos mártogatóst készítettem, amely igazán egyszerű:
A spenótot megpárolom, sózom, majd fokhagymával együtt az aprítóba helyezem. Sűrű joghurttal simára keverem.