Nem kedvelem a habos-babos, túlédes és túlkrémes sütiket. Igazából egy  pogácsára előbb elcsábulok, mint egy szelet tortára, persze vannak kivételek, ilyen lett ez az extracsokis minitorta is, amelyet nemrégen készítettem. Külsőre ugyan nem tökéletes, talán nem  nem is kell annak lennie, mert az íze kárpótol mindenért. Tanulság: "háziasszonyként" is nekiállhattok ennek a tortának, még akkor is, ha esetleg nem vagytok túl ügyesek. Sajnos én sem vagyok az, de lelkesedésem pótolja hiányzó készségeimet.

extracsokiskész

Hozzávalók a csokoládés piskótához:

146 g 70 %-os étcsokoládé

133 g vaj

160 g cukor (én nádcukrot használtam)

0,667 dl tej

66,7 g rizsliszt

4 db M-es tojás

1 csipet só

1 narancs héja és leve

 

Hozzávalók a narancsos csokiganázshoz:

2,5 dl habtejszín

250 g 70 %-os étcsokoládé

1 narancs reszelt héja

Csokoádékrém:

100 gramm vaj

300 gramm csokiganázs

 

Csokis piskóta elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 170 C-ra. A csokit és a vajat olvasszuk össze vízgőz felett. A tojássárgáját a cukor felével habosítsuk fel habaverőgéppel, majd adjuk hozzá a tejet és a rizslisztet. Ha egynemű lett, forgassuk bele az olvasztott csokis keveréket.

A tojásfehérjét habverőgépben verjük 3 percig félkemény habbá, majd adjuk hozzá a cukor a másik felét, és gyors sebességre kapcsolva verjük további 1 percig. Reszeljük a narancshéjat a csokis masszába, majd keverőlapát segítségével, gyors mozdulatokkal forgassuk bele a felvert tojásfehérjehabot. Öntsük a tésztát 17 cm-es sütőformába, és süssük 1 órán keresztül 170 C-on. Tűpróbával ellenőrizzük. Még melegen kenjük meg a kifacsart narancs levével, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

 

A narancsos csokiganázs elkészítése:

A csoki ganázs igazából egy alaprecept, amelyet érdemes tudatunk legelső polcán tartani, hogy bármikor elő tudjuk kapni, ugyanis egy nagyon  egyszerű, mégis finom krémről van szó. Fontos az alapanyagok minősége. A csokoládé legyen magas kakaótartalmú, míg a tejszín minél frissebb és zsírosabb.

A csokoládét egészen apró darabokra tördeljük és egy tálba tesszük. A tejszínt felforrósítjuk és a csokoládéra öntjük. Várunk pár percet, míg a csoki felolvad, majd addig keverjük, míg a tejszín fel nem veszi az összes csokoládét, és a kettőből homogén krém nem lesz. Gőz felett is tarthatjuk, meggyorsítva ezzel a folyamatot.

 

Csokoládékrém készítése:

100 gramm vajat felhabosítunk kézi habverővel, majd folyamatosan adagoljuk hozzá a csokiganázst. Ezzel töltjük meg a sütiket.

Összeállítás:

Az összeállításnál én most teljesen elszakadtam a tortaformától, ugyanis eleve szilikonos formában sütöttem meg a piskótát, kisebb adagokban (muffin formákat), mikor kicsit hűlt,  félbevágtam, beletöltöttem a csokikrémet, majd végül csokiganázsba mártottam.