Érik a füge, hivalkodóan lógnak a kövér gyümölcsök az élénkzöld levelek között. Szerencsére idén is olyan bőséges a termés, hogy lekvárnak is jut. Néhány hónapja szunnyadó kreativitásom újra tetőfokára hágott, amikor a fejemben játszódó mozifilmen megjelent a füge és a dió párosa. Igen ám, csakhogy az elmúlt évek silány dió termése miatt nem igen akadt már dió. Ellenben a sárgabarack magja rendelkezésemre állt. Pörgettem a recepteket, míg a számtalan variánsból összeállt az enyém. Eddigi füge lekvárjaim közül viszi a prímet.
Hozzávalók:
1 kg füge
10 dkg nádcukor + vaníliás cukor
1 lime vagy citrom leve
10 dkg durvára vágott barackmag (természetesen dióval, mandulával is helyettesíthető)
1 késhegynyi kardamom vagy 1-2 szem mag
1 fahéjrúd vagy 1 kk őrölt fahéj
1,5 dl víz
1 ág rozmaring
1 ág citromfű
1 kk. citromsav
Elkészítés:
A fügét megmossuk, levágjuk a szár részt és négyfelé vágjuk. Fazékba tesszük, majd rászórjuk a cukrot, elkeverjük és néhány órát állni hagyjuk. A megpucolt sárgabarack magokat durvára vágjuk, egy serpenyőben megpirítjuk.
A cukros fügét felöntjük 1 dl vízzel, majd lassú tűzön elkezdjük főzni. Hozzáadjuk a fűszereket, ízesítőket (kardamon, fahéj, citrom vagy lime leve, rozmaring, citromfű, pirított barackmag fele, citromsav) 45-50 perc főzés után kivesszük a fahéjat, a kardamon magokat, a rozmaringot és a citrom füvet, vagy a szárát. Kóstoljuk meg, ha még szükséges ízesítsük. A cukor mennyisége nagyban függ a füge fajtájától, így elképzelhető, hogy ki kell egészítenünk a megadott mennyiséget. Botmixerrel aprítsuk el a nagyobb darabokat, majd tegyük vissza a tűzre, adjunk hozzá 0,5 dl vizet és a maradék magvakat. Ismét forraljuk össze. Sterilizált üvegbe töltjük, majd fejtetőre állítva várunk pár percet, míg vákuumot kap.