A sütőtök felhasználása végtelen. Nem is baj, mert ha az ember alkalomadtán hozzájut egy nagydobosi kékhez, akkor főhet a főzésen a feje. Így történt ez velem is, méghozzá január végén (nem csak októberben van ám tök), pedig nem is egy egészet kaptam, csak harmadot, de ezzel a harmaddal is sikerült teleraknom a tepsit.

Első körben a jól bevált levest készítettem el, amelyet szokásomhoz híven nem bonyolítottam túl. Viszont az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy elfogy az gyorsan, viszont rögtön utána egy újabb adag már jóval lassabban. Az étel kidobása pedig számomra még mindig az egyik legnagyobb pazarlást jelenti.

Ezt követően nem átallottam kenyértésztába gyúrni. Ott is jól produkált. Természetesen készíthető belőle krokett és hercegnőburgonya vagy fasírt is. Esetleg gofri. A gyerkőcöknek eszébe sem jut, hogy ugyanaz az alapanyag adta az egész napi menüt.

sütőtökmontázs

Sütőtök krémleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg sült sütőtök
  • 1 db nagyobb burgonya
  • 1 szál póráhagyma
  • 40 g tökmagolaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • só és őrölt bors ízlés szerint
  • Feltétnek füstölt sajt
  1. Felvágjuk a póréhagymát, lepirítjuk a tökmagolajon, majd felöntjük kb. másfél liter vízzel. Beletesszük a kockára vágott burgonyát. 10 percig fedő alatt főzzük. Sózzuk, borsozzuk, majd mozzáadjuk a kikapart tökbelsőnket és a tejszínt. Botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a tűzre, és további 5-10 percig főzzük. A végén reszelt sajttal, pirított tökmaggal kínáljuk.

Céklás sütőtökös fasírt

Hozzávalók:

12,5 dkg cékla nyersen (reszelve)

12,5 dkg sütőtök nyersen (reszelve)

1 tojás

10 dkg mozzarella sajt, amelyet reszelni lehet

1 csomag mini mozzarella

2 gerezd fokhagyma

friss zöld fűszerek: oregánó, bazsalikom, kakukkfű, majoránna. (vagy pizzás fűszerkeverék)

10 dkg darált dió

10 dkg kemény sajt, apróra reszelve

15 dkg zabpehely (apró szemű)

2 evőkanál rizsliszt

1 csipet só

1 kk. pirospaprika

Amennyiben rendelkezésre áll: sütőtökmag liszt 3 evőkanál

  1. Lereszeljük a sütőtököt és a céklát (ez utóbbihoz gumikesztyű ajánlott) összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, fűszerezzük (só, zöld fűszerek, vagy pizza fűszerkeverék, és 2 gerezd fokhagyma). Amennyiben rendelkezésre áll sütőtökmag lisztet adunk hozzá, végül pedig rizsliszttel és apró szemű zabpehellyel hozzuk formázható állagúra. Amikor ez elkészült kis gombócokat formálunk belőle és minden egyes gombócba „elrejtünk” fél mozzarella golyót. Végül darált dióba, vagy parmezán sajtba forgatjuk.

  2. Sütőpapírra helyezzük a fasírtokat, majd grill fokozaton sütőben sütjük. Kívül roppanós, belül lágy fasírtot kapunk, amely főzelékhez feltétként is kiváló, nem csak frissen, hanem kihűlt változatban is ízletes finomság.

Sütőtökös gofri

Hozzávalók:

40 dkg finom rizsliszt 

40 dkg sült sütőtök

4 db tojás

2 dl tej

1 csomag sütőpor

1 dl sütőtökmag olaj

kk. só

2-3 ek. parmezán sajt

A sütőtököt kikaparjuk a héjából, villával összetörjük, vagy botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tojást, tejet, olajat, majd a sütőporral összekevert rizslisztet. Ősszekeverjük, Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és gofri sütőben megsütjük. Tejföllel és reszelt sajttal tálaljuk. A tökmagolajtól furcsa színt kap a nyers massza. Ne ijedjünk meg, a sütéskor ez sokat javul.