A gofri egybeforrt a hatalmas tejszínhab halommal, vagy a mogyorókrémmel. Nálunk ezzel szemben gyakran "sós, sajtos" változat kerül az asztalra, mint például ez az édesburgonyás gofri. Tejföllel, vagy sajttal kiadós ételt kapunk belőle, melyet vacsorára, esetleg leves után, ebédre is fogyaszthatunk.
Hozzávalók:
40 dkg liszt (keverhető a teljes kiőrlésű és a BL 55-ös, esetleg használhatunk gluténmentes lisztkeveréket is)
40 dkg héjában sült édesburgonya (meghámozva)
4 db tojás
2 dl tej
1 csomag sütőpor
1 dl sütőtökmag olaj
1 kk. só
2-3 ek. kemény sajt, apróra reszelve
A héjában sült édesburgonyát kanállal kikaparom, botmixerrel pürésítem, majd a többi hozzávalóval is összekeverem. Ne ijedjünk meg a színétől, amit a tökmagolaj kölcsönöz neki, sütés után halványulni fog, és egészen baráti külcsínnel rendelkezik majd. 10-20 perc állásidő után az előmelegített gofrisütőben sütöm. Ha több tésztát keverünk be, mint amennyit megeszünk, akkor a maradékot tegyük hűtőszekrénybe. 1-2 napig eláll. Mindig csak annyit süssünk ki, amennyi éppen elfogy, így mindig friss gofrit ehetünk.
Az édesburgonya helyettesíthető sütötökkel, avagy céklával is, de ha maradék burgonyapürét kívánjuk eltüntetni, akkor a gofritészta erre a célra kiváló.